Велека е най-голямата и най-дългата странджанска река (147 км). Извира

...
 Велека е най-голямата и най-дългата странджанска река (147 км). Извира
Коментари Харесай

Пътуване по екзотичната Велека

  Велека е най-голямата и най-дългата странджанска река (147 км). Извира от вр. Демиркапу в Турция и навлиза в България с красиви клисури. Велека е плавателна 8 км от устието си до местността Царското кладенче и в този сектор е забавна за феновете на водния туризъм.  Река Велека попада в Средногорската тектонска зона на парк „ Странджа ”. Устието на р. Велека е оповестено за предпазена околност със Заповед №608 от 01.09.1992 година Обявена е за опазване на старите дъбово-букови гори и живописния каньон на р. Велека. Обхваща междинното течение на реката, където тя минава през карстов регион и образува голям брой меандри. Защитената околност Устие на р. Велека има повърхност от 1511 ха. Разположена е при устието на едноименната река и долната част от водосборния й басейн, на територията на гр. Ахтопол, с. Бродилово, с. Синеморец.

 Геоложките явления в предпазената околност са свързани с действието на така наречен Ахтополска вулканска сграда от епохата на късната креда (преди 70 млн. г.), виновна за образуването на едни от най-живописните геотопи по българското черноморско крайбрежие: фиордоподобните крайбрежия от вулканичен генезис. Устието на Велека е най-живописното кътче по българското черноморско крайбрежие. Опазва долината на Велека, пясъчната коса (дълга към 500 м) и част от черноморското крайбрежие. Тук се срещат предпазените и редки растения като морски отантус (Otanthus maritimus), крайморски ранилист (Stachys maritima), крайморски морков, крайморско чадърче, а застрашената жълта водна лилия (Nuphar lutea) се среща само тук за територията на естествения парк.

 Над предпазената околност минава ръкав от най-големия миграционен път на птиците в Източна Европа - Via Pontica. Извън гнездовия интервал по долното течение на Велека могат да се срещнат птици, които или презимуват, или просто почиват по време на прелета, измежду които предпазените и застрашени – дяволица (малък корморан - Phalacrocorax pygmeus)), глух лебед (Cygnus olor), вечерна ветрушка (Falco vespertinus), червеногуша гъска (Branta  ruficollis), а в морето, наоколо до брега – черноврат гмурец (Podiceps nigricollis), качулат корморан (Phalacrocorax aristotelis), червеноклюна (Netta rufina) и тръноопашата потапница (Oxyura leucocephala), бял ангъч (Tadorna tadorna), гривеста рибарка (Thalasseus sandvicensis), дребна черночела чайка, буревестник (Puffinus puffinus) и други Сред откритите в р. Велека риби 7 са включени в Червената книга на България (списък на застрашените от изгубване типове в страната) – змиорка (Anguilla anguilla), див шаран (Cyprinus carpio), лупавец (Rutilus rutilus), атерина (Atherina hepsetus), брияна (Chalcalburnus chalcoides) и други По прилежащото черноморско крайбрежие постоянно могат да се видят и представители на морските бозайници – трите типа делфини, разказани за Черно море - афала (Tursiops truncatus), черноморски делфин и муткур. Осемнадесет от типовете риби, срещащи се в двете крайбрежни предпазени местности Устие на Велека и Силистар, са проходни и населяват както сладки, по този начин и морски води. Сред тях змиорката(Anguilla anguilla), резовският харип (Alosa kessleri) и кавказкото попче (Gobiidae) са включени в Червената книга на България.

 Защитените местности Устието на р. Велека и Силистар са част от комплекса с национално значение „ Велека-Резовска ”. Комплексът е предпочитана влажна зона в България с изразено значение за запазване на водолюбивите птици. В границите на комплекса „ Велека – Резовска ” се оповестява за наличие на един от международно застрашените типове бозайници - тюлена духовник (Monachus monachus), а край заливните гори на Велека и Силистар през последните години се среща и различен международно заплашен бозайник – рисът (Lynx lynx).

 За феновете на екологичния туризъм в Устие на р. Велека има построени няколко екопътеки и направления:Геоложка пътека „ Естествен музей на палеовулканологията ”, Маршрут Устие на р. Велека – м. Царското кладенче – с. Бродилово, Левият бряг на Велека. Долините на реките Велека и Младежка са желани места за бивакуване. По цялото черноморско крайбрежие на парк „ Странджа ”, в гр. Малко Търново и селата Бродилово, Кости, Граматиково, Българи и Бръшлян можете да наемете частни квартири или къщи за посетители. Само около морето има къмпинги, навътре в парка към момента няма такива.

Инфо: www.bulgariatravel.org

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР